Medaliony warzywne to danie szwedzkie, które miałam okazję posmakować będąc w Ikei, kiedy to poszukiwaliśmy mebli do mieszkania. Szukałam przepisu w internecie i jak się okazało medaliony należy piec w piekarniku. Piekarnik jaki mam w tej chwili do dyspozycji jest gazowy i jeszcze do końca nie załapałam jak go obsługiwać, poza tym nie mam jeszcze foremek do ciast, babeczek itp, więc opcja pieczenia odpadała. Postanowiłam zmodyfikować przepis tak aby usmażyć medaliony na patelni. Zapraszam na moją wersję szwedzkich medalionów warzywnych.

Składniki:

- ziemniaki
- brokuł
- seler naciowy
- jajka
- cebula dymka
- mąka
- bułka tarta
- pieprz, sól, przyprawy i zioła wedle uznania

Sos:

-jogurt naturalny
-suszony koperek



Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowałam w skórkach odlałam wodę i odstawiłam do ostygnięcia. Brokuł podzieliłam na mniejsze kawałki i również ugotowałam tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ osobiście tak wolę. Można jednak go rozgotować i rozgnieść widelcem. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, brokuł porozdzielałam na jeszcze mniejsze kawałki, seler naciowy i cebulę również pokroiłam i wszystko wrzuciłam do jednej miski. Dodałam jajko, przyprawy, trochę bułki tartej oraz mąki (aby wszystko było bardziej zwarte i łatwiejsze do formowania) i wszystko razem wymieszałam. Przed smażeniem lekko obtoczyłam każdy uformowany placek w bułce tartej. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju.
Sos koperkowy to bardzo fajny dodatek nie tylko do tego dania. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z suszonym koperkiem.


Wypróbujcie i dajcie znać czy się udało. Życzę smacznego i zapraszam na kolejne wpisy.
Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnicie przepis na facebooku! ;)

 

 

Copyright © Nocny Motyl, 2016-2017. Wszelkie prawa zastrzeżone.