14 sierpnia, 2016

Medaliony prosto z kuchni Ikea!

Medaliony warzywne to danie szwedzkie, które miałam okazję posmakować będąc w Ikei, kiedy to poszukiwaliśmy mebli do mieszkania. Bardzo chciałam je odtworzyć w domu. Szukałam przepisu w internecie i jak się okazało medaliony należy piec w piekarniku. Piekarnik jaki mam w tej chwili do dyspozycji jest gazowy i jeszcze do końca nie załapałam jak go obsługiwać, ponieważ do tej pory korzystałam z elektrycznego. Poza tym od czasu przeprowadzki nie zaopatrzyłam się jeszcze w żadne foremki do ciast, babeczek itp, więc opcja pieczenia odpadła. Postanowiłam zmodyfikować przepis tak, aby usmażyć medaliony na patelni. Zapraszam na moją wersję szwedzkich medalionów warzywnych.

Składniki:

– ziemniaki
– brokuł
– seler naciowy
– jajka
– cebula dymka
– mąka
– bułka tarta
– pieprz, sól, przyprawy i zioła wedle uznania

Sos:

-jogurt naturalny
-suszony koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowałam w skórkach odlałam wodę i odstawiłam do ostygnięcia. Brokuł podzieliłam na mniejsze kawałki i również ugotowałam tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ osobiście tak wolę. Można jednak go rozgotować i rozgnieść widelcem. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, brokuł porozdzielałam na jeszcze mniejsze kawałki, seler naciowy i cebulę również pokroiłam i wszystko wrzuciłam do jednej miski. Dodałam jajko, przyprawy, trochę bułki tartej oraz mąki (aby wszystko było bardziej zwarte i łatwiejsze do formowania) i wszystko razem wymieszałam. Przed smażeniem lekko obtoczyłam każdy uformowany placek w bułce tartej. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju.
Sos koperkowy to bardzo fajny dodatek nie tylko do tego dania. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z suszonym koperkiem.

medaliony warzywne jak z ikei

Wypróbujcie i dajcie znać czy się udało. Życzę smacznego i zapraszam na kolejne wpisy.
Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnicie przepis na facebooku! 😉

© Copyright - Nocny Motyl, wszelkei prawa zastrzeżone.