Składniki:
(Przepis na 4 porcje)
– ok 500 g piersi z kurczaka
– cukinia
– 2 marchewki
– 1 puszka pędów bambusa
– garść kiełków na patelnię
– 1 łyżka łuskanego słonecznika
– kilka pomidorków koktajlowych
– 200 g ryżu
– 2 łyżki słodkiego sosu chili
– pieprz, sól i inne przyprawy i zioła wedle uznania
Przygotowanie:
Czas przygotowania razem z krojeniem składników to jakieś 30 – 40 min, a więc danie jest dość szybkie i proste!
Kurczaka pokroiłam w kostkę, usmażyłam na patelni, posypałam odrobiną soli i przyprawą do kurczaka. Dodałam cukinię pokrojoną w plastry i marchewkę w słupki. Smażyłam do miękkości warzyw, a w między czasie wstawiłam ryż. Następnie do kurczaka dodałam pędy bambusa i słodki sos chili całość wymieszałam. Na koniec dorzuciłam garść kiełków, słonecznik, i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Poczekałam aż pomidorki puszczą sok, doprawiłam do smaku i gotowe!
Dajcie znać jeśli skorzystacie z przepisu i czy wam smakowało. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnicie przepis na facebooku! 😉